Kuka minä olen? -Minä ja minuuttomuus

Seinälle ripustettavat veistokset.

Materiaali kierrätetty metalli.

Tekovuodet 2019-2021.


Kehoni on raskas, kuin metallia. Painavaa, ruosteista, kulunutta ja se muttuu vieraaksi kuin hylätty metalliromu romuttamolla. Ei voi tietää millaisen tarinan metalli taaksensa kätkee. Mistä se on saanut pintaansa erilaiset naarmut, jäljet ja kulumat?

Mitä jää jäljelle jos joku minuuden osista kokee rajun muutoksen? Miten minuus rakennetaan pala palalta uudelleen? Olemmeko muutakin kuin kehomme tai muut ulkoiset asiat? Mistä saada voimaa ja voiko minäkäsitettä laajentaa itsensä ulkopuolelle?

Anatta, minuuttomuuden käsite Budhalaisessa filosofiassa. Anattan mukaan minuutta ei ole olemassa vaan se koostuu jatkuvasti muutoksessa olevista havainnoista ja mikään näistä ei ole pysyvää tai minun. Minuuden kokemuksen eri osiin kiintyminen tuo kärsimystä. Minuudesta vapautuminen tarkoittaa kärsimyksestä vapautumista ja ymmärtämistä, ettei minuuden kokemuksen eri osia ole olemassa muista ilmiöistä erillisenä olevana olemassaolona.

Kierrätetty metalli yhdistettynä erilaisiin kehoihin kertoo ihmisen hauraudesta ja asioiden jatkuvasta muutoksesta, mutta myös vahvuudesta ja voimasta.

Kierrätetty metalli tuo teoksiin omanlaisensa jäljen ja tarinan. Romuttamolla käynnit ovat oleellinen osa tekoprosessia. Se on kuin aarteen etsintää, ei voi tietää ennalta mitä tulee löytämään ja minkälaisen tarinan metalli taakseen kätkee. Kierrätetty metalli symboloi hyvin myös meidän ihmisen tarinoita. Ajan kuluminen ja erilaisten tapahtumien jättämät jäljet tuovan kiehtovan persoonallisen osan minuuteen. Teokset leikkaan metallilevystä plasmaleikkurilla. Tällä menetelmällä saadaan aikaiseksi persoonallinen kädenjälki. Plasmalla voi ikään kuin piirtää ääriviivat, jotka kuitenkin ovat kauniin epätasaiset ja rosoiset. Hahmot ovat siluetteja ja jättävät tilaa syvempään pohdintaan. Pinnat ovat jo valmiiksi ruosteen patinoimia, mutta saatan vielä jatkaa ruostuttamista.

Tämä teossarja on saanut apurahan Taiteen edistämiskeskukselta 2020 ja 2021.